Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı, bir sınav veya değerlendirme öncesinde yoğun bir kaygı hissetme durumudur. Yarış düşünceleri, konsantre olamama, hızlı kalp atışı, baş ağrısı veya bulantı gibi fiziksel şikayetlerle kendini gösteririr.
İki tür kaygı vardır: Bir tanesi düşük kaygı diğeri de yüksek kaygı. Düşük kaygı yaşayan öğrenciler, yaklaşan bir sınav hakkında biraz gergin hissedebilirler, ancak yine dikkatlerini çalışmalarına veya değerlendirme sırasında sorulan sorulara odaklayabilirler. Oysa ki yüksek kaygı yaşayan öğrenciler sınava girmeyip durumdan kaçınmaya çalışırlar ya da sınava girerler ama aşırı kaygılıdırlar ve vücutları titremeye başlayabilir. Başamayacağım düşüncesi kişiyi sınav anında esir alır. Kişi bu düşüncelere saplanıp kalır.
Sınav kaygısının nedenleri başarısızlık kaygısı, yeterli hazırlık süresinin olmaması veya geçmişteki kötü sınav deneyimleri olabilir.
Anksiyete Yararlı Olduğunda ve Yararlı Olmadığında
Anksiyete bazı durumlarda yararlı olabilir örneğin,tehlikede iseniz mesela bir arabanın hızlıca üzerinize geldiğini fark ettiğinizde hemen kaçarsınız burada kaçmanızı sağlayan duygu kaygıdır. Kaygı bizi harekete geçirir. Sınav için de bir parça kaygı hissetmek iyidir harekete geçeriz.
Sınav kaygısı olumsuz düşünmeden kaynaklanır. “Başarısız olacağım”, “Bıraktım”, “Kalbim göğsümden fırlayacak” ve “Odaklanamıyorum. ” gibi düşünceler bizim sınav kaygısını hissetmemizde etkili olurlar.
Yüksek Kaygının Performansa Etkisi
Araştırmalar, sınavlarda yüksek düzeyde endişe yaşayan kişilerin performans düşüşleri yaşadığını göstermiştir. Bu insanlar sınavları tehdit edici olarak algılar ve yoğun duygusallık yaşarlar. Siz de bunları yaşıyorsanız muhakkak psikolojik destek almalısınız.
Sınav kaygısı, başarımızı ortaya koymak konusunda engelleyici koşullar yaratıyor.
Sınav Kaygımı Nasıl Azaltabilirim?
Kaygıyı yönetmenin yöntemleri var bunun için kendi düşüncelerimizi tanıyıp bu düşünceler üzerine çalışmamız gerekiyor. Bunları yaptığımızda kaygılarımız uçup gidecek ve sınavlarda çok daha başarılı olacağız. 🙂
Sınav kaygısı ile başa çıkma ipuçları
- Sınavdaki konuların hepsine hakim olun.
- Deneme sınavlarını kaygıyı yönetme fırsatı olarak değerlendirin.
- Fiziksel tepkilerinizi fark edin vücudunuzda neler oluyor?
- Uyku, beslenme,egzersiz, gevşeme rutinlerine dikkat edin ve sosyalleşin yani arkadaşlarınızla zaman geçirin. Besleyici bir kahvaltı yapın.
- Sınav yerine erken ulaşın.
- Acele etmek sadece kaygıyı artıracaktır.Sınav salonunda ihtiyacınız olan her şeyi, önceki geceden hazırlayın.
- Tek soruyu çözmek için fazla takılıp soruyla inatlaşmayın.Gerekirse her zaman geri dönüp yanıtınızı değiştirebilirsiniz.
- En önemlisi ise muhakkak psikolojik destek alın çünkü ancak destek alarak sınav kaygımızı yenebiliriz.