İletişim, çocuklarımızla iyi bir ilişki kurmanın temelidir. Fakat çocuklarımıza kendimizi nasıl dinletebiliriz? Bu birazcık zor görünüyor, değil mi? 🙂 Ancak, bu düşündüğümüzden çok daha kolaydır. Ailede sağlıklı bir iletişim oluşturmak mümkündür.
Ailede sağlıklı iletişim, görüşümüzü bilinçli, tutarlı, açık, direkt ve dengeli bir halde ifade etmek anlamına gelir. Aile üyeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek için ailede sağlıklı bir iletişim olması şarttır . İyi iletişim sağlıklı bağlara, karşılıklı saygıya, sevgiye, arkadaşlığa temel oluşturacaktır .
Üç ana davranış şekli vardır:
Dona kalma, saldırma, kaçma.
Öfkelendiniz ve bir şey söylemeniz gerektiğini düşündünüz ama söylemediniz mi? Bu durumda dona kalmışsınız demektir. Veya öfkelendiniz ve karşınızdaki kişiye hakaret ettiniz. Bu durumda saldırdınız demektir. Ya da öfkelendiniz ama bulunduğunuz yeri terk mi ettiniz? Bu durumda kaçtınız demektir. Bunların hepsi sağlıksız davranışlardır. Sağlıklı olan davranış ise kendimizi dürüstçe ifade edip kızdığımızı veya kırıldığımızı itiraf etmektir.
DONA KALMA yaşayan bireyler, çoğu zaman endişelerini ifade etmez, yavaş sesle konuşur, ne soruluyor anlamadan kabul eder. Bu edilgen biçim, ailenin öteki üyesiyle eşitsizlik ve dezavantaj ilişkisine yol açar. Bu durumda aile bireylerinde düşük benlik saygısı ortaya çıkar ve sıhhatli duygusal bağ oluşmaz
Agresif davranan aile üyeleri(saldırgan davranış sergileyen aile üyeleri), küfür ediyor olabilir ve bağırıyor, azarlıyor olabilirler. Bu saldırgan davranışlar diğer aile bireylerinin üzerinde reddetme, tehlike ve kızgınlık yaratır. Bu durumda aile üyeleri birbirlerinden duygusal olarak uzaklaşır. Bağırmak, azarlamak, küfretmek duygusal şiddettir.
Ailede sağlıklı iletişim geliştirmek, gerçekliği daha net görmemizi ve aile üyeleriyle sağlam ilişkiler kurmamızı sağlayacaktır. Aile bireylerinin mutlu huzurlu hissedebilmesi için muhakkak sağlıklı iletişim kurulması gerekmektedir. Ailede kaliteli iletişim demek mutlu bir aile demektir, sorunlarını hızlı çözen bir aile demektir. Bu nedenle en sağlıklı yöntem olan ben dili yöntemini aile bireyleri kullanmalıdırlar. Ben dili karşı tarafı incitmeden duygularımızı dile getirmemizi sağlar. Ben kelimesi ile cümleye başlamak, sen kelimesi yerine çok daha etkili olacaktır. Örneğin ”Sen beni üzüyorsun.” demek yerine ”Ben çok üzüldüm.” demek daha sağlıklı bir ifade şeklidir. Fakat çok öfkelendiğimiz anlarda ben dili kullanmak çok zor gelebilir. Mesela çocuğumuza eşimize suçlayıcı cümleler kurabiliriz. Fakat suçlayıcı dil olan sen dili sorunları maalesef çözmez hatta daha kötü hale getirebilir. Ben dilini kullanmayı alışkanlık haline getirmek için biraz çaba sarf etmemiz gerekiyor ki aile içinde sağlıklı ilişki ve iletişim kurabilelim.
Sevgi ve şefkatle kalın 🙂