Özgüvenim Nasıl Yükselir?

1. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın

Kendinizi diğerleriyle karşılaştırmak yerine kendinize şunu sorun “Daha iyisi için neler yapabilirim?”

2. Başarılarınıza odaklanın

Günün sonunda, sizi mutlu eden ne gibi şeyler oldu not alın lütfen. Yaptığınız ilerlemeler ve başarılarınız için kendinize aferin deyin.

3. Dış koşullar yerine kendinize bakın

Pahalı ev veya araba almak gibi dışa dönük hedeflerden uzak durun. Bunun yerine, sizi motive eden bir amaç belirleyin. Sizin için gerçekten önemli olan neler var?

4. Yaşamınızın aktif katılımcısı olun

Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedef için atacağınız en küçük adımı netleştirin.

5. Olumlu zihinsel imgelemler kullanın

Başarmak istediğiniz neler varsa bunları hayal edin. Kim ve ne olmak istediğinize dair net bir hayal yaratın.

özgüven eksikliği

6. Düşüncelerinizi fark edin

Alışkanlık halindeki düşüncelerinizin fark edin. Düşüncelerinizin duygularınızı etkilediğini fark edin.

7. Uyku yemek spor üçlemesine dikkat edin

Besleyici bir şekilde düzenli yemek yiyin, gece uykusunu alın, düzenli olarak egzersiz yapın, ayrıca dinlenmek ve rahatlamak için kendinize zaman ayırın.

8. Meditasyon yapın

Düzenli (mümkünse günlük) meditasyon pratiği geliştirin. Meditasyon, düşüncenizi iyiye doğru yönlendirmenizi sağlar.

Sağlam bir özgüvene sahip bir kişi, başkaları tarafından manipüle edilemez. Bununla birlikte, özgüveni düşük olan insanlar kendileri hakkında olumsuz bir görüşe sahiptirler, fazlaca mükemmeliyetçidirler, reddedilme korkusuyla başkalarını memnun etmeye çalışırlar, güvensizdirler, hatalarından ötürü kendilerini aşırı suçlarlar ve çoğu zaman kendilerini başkalarıyla karşılaştırırlar.

Tüm bunların yanında şunları da söylemem gerekir; Özgüven, kendimiz hakkında yaptığımız değerlendirmedir. Özgüven becerikli olup olmamamızdan bağımsız bir şeydir. Özgüven bir inançtır. Özgüven sadece bir algıdır. Aslında hepimizin zekası, becerileri birbirine hemen hemen yakındır ama biri bu becerilerine güvenip harekete geçtiğinde özgüvenli davranmış oluyor diğer kişi de aynı zeka ve yeteneklere sahip ama kendine güvenmediği için ve dolayısıyla harekete geçmediği için özgüvensiz davranmış oluyor.

Özetle özgüven aslında bizim düşüncelerimizdir. Biz yapabileceğimize inandığımızda, başarabileceğimizi düşündüğümüzde özgüvenli olmuş oluruz. Özgüvenimizi sadece bir psikologla yaptığımız düzenli seanslar sayesinde kazanabiliriz. Özgüveni kendi kendimize yaptıklarımızla kazanmamız çok zor ihtimal. Psikolojik sorunlar kendi başına çözülemez ve kişinin kendi kendine kafada bitirebileceği konular değildir. Muhakkak psikolojik destek alınması gerekir.

Call Now Button