Öfke, yaşamımızın birçok sürecinde var olan bir duygudur. Doğal bir duygudur.İnsan olduğumuzun kanıtlarındandır. Hepimiz zaman zaman öfke hissederiz. Fakat öfke gösterme şeklimiz çok önemli çünkü öfke bazen gerçekten ilişkilerimizi bozuyor. Hatta bazen sevdiğimiz kişileri öfke yüzünden kaybedebiliyoruz.

Her durumda, öfke tepkilerinin nedenlerinin farkında olmak ve bu tür bir duyguyu yönetmeyi öğrenmek önemlidir. Aksi takdirde, öfke ; kişinin kendisi ve diğerleri için tehlikeli olabilecek bir saldırganlık durumuna yol açabilir. ”Öfkeden gözüm döndü.” ”Öfke ile söyledim, özür dilerim.” ”O kadar kızdım ki ne yaptığımı hatırlamıyorum.” Bu cümleler öfkenin şiddetinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Hiçkimse durup dururken öfkelenmez. Muhakkak bir olay ya da durum gerçekleşir ve biz deliye döneriz.

Sizi neler öfkelendiriyor? Ne olunca gözünüz dönüyor? Bu soruların cevapları çok önemli. Çünkü beni neyin kızdırdığını bilirsem o anda öfkemi yönetmek için neler yapabileceğimi keşfetmem kolaylaşacaktır. O halde şu anda bir an durun ve düşünün ”En son neye kızdınız?”

Öfke Nasıl Kontrol Edilir?

Öfkeyi göstermemek

Duyguların kapatılması ve içe atılması, bizim ruhsal sağlığımız için hiç iyi değildir. Uygun bir ben dili ifadesiyle öfke hissettiğimizi karşı tarafa iletmeliyiz.

Birçok durumda öfke, belirlediğiniz hedeflere ulaşamadığınızda ortaya çıkar veya olaylar istediğiniz gibi gelişmediği için hayal kırıklığına uğradığınızı düşünür ve öfkeye kapılırsınız.

Öfke anında insan davranışlarının ona nasıl sonuçlar getireceğini düşünemez ve sonrasında çok pişman olabilir.

Nedenler ve Sonuçlar

Öfke yaratan olayının nedenlerini ve neticelerini düşünün. Bu duygusal reaksiyonun(ÖFKE), haklı nedenlerden dolayı meydana gelip gelmediğini analiz etmek önemlidir. Çünkü ortada bir haksızlık varsa, herkes sinirlenir. Bazen öfkemizde haklıyızdır. Bazen haksızızdır.

Dinlenme

Dinlenme önemlidir. Yorgunluk(fizyolojik ya da zihinsel) öfke hissetmeyi çok daha kolay hale getirir. Hem uyuduğunuz saatler hem de uyku kalitesi öfke yönetimi için çok kıymetlidir. Gece uykusu almak çok ama çok önemlidir.

Kaygı, öfkenin kolaylaştırıcısıdır. İş yerinde kahve ya da öğle yemeği molaları rahatlamamıza hizmet eder.

Rahatlama

Gevşeme öfkeyi yönetmenin en iyi yollarından biridir ve bunu yapmanın değişik yolları vardır. Bunlardan biri, bilhassa yoğun olduğunuz zamanlarda, fizyolojik egzersiz yapmaktır. Meditasyon, sinirlilik yaratan mevzuları zihinden uzaklaştırmaya ve sonrasında başka bir perspektiften görmeye destek olur. Yoga ya da rahat bir sıcak su banyosu gevşeme durumuna ulaşmanın öteki yoludur.

Öfkeniz sıkça ortaya çıkmaya devam ederse, insanlar sizden uzaklaşmaya başlamadan önce bir psikologdan yardım almalısınız. Psikolojik destek almak, öfke sorununu yenmemizi sağlar. Seanslar ilerledikçe öfkenin düzgün bir şekilde yönetilmesine izin veren bilişsel bir yapılandırma sayesinde öfke duygumuzu yönetmeyi başarırız.
Sevgi ve Şefkatle kalın.

Call Now Button