Kendi deneyimimden gireyim konuya… Kısa süre önce katıldığım bir aylık bir kurs vardı ve sınıf arkadaşlarımdan birisinden şu cümleyi duydum.

“Şu an ağlıyorsun ama beni manipüle etmek için ağlıyorsun.” Halbuki birden bağırmaya başlayıp öfke atağı geçirdiğinin farkında değildi (kendisine göre normal davrandığını düşünüyor çünkü) üst üste hakaret ve aşağılamaları da cabası.

Birden hiç beklemediğimiz saldırgan bir hamle görünce ağlayabiliriz. Çok normal. Benim orada ağlamam da normaldi. Düşünün ki biri durup dururken size bi tane vuruyor ve siz de savunma halinde değilsiniz çünkü böyle bir şey olacağından haberiniz yok, hem üzülüyor hem şaşırıyorsunuz.

Elbette orada kalmaya devam etmedim hemen ayrıldım oradan, kendimi korumaya aldım. Manipülatif insanlar kendilerini göremezler bir de üstüne üstlük sizin manipülatif olduğunuzu iddia edip sizi ikinci kez şoka sokarlar. Bu durumda sakin kalıp kendini korumaya almalısın. Narsist kişilik bozukluğu olan insanların genellikle kendini beğenmişlik, empati eksikliği ve başkalarını manipüle etme eğilimleri vardır.

Narsist kişilik bozukluğu, bireylerin kendilerini aşırı derecede beğenmeleri ve başkalarını manipüle etme eğilimleriyle karakterize edilen bir durumdur. Bu kişiler genellikle kendilerini olağanüstü, üstün ve özel hissederler. Empati eksikliği, başkalarının duygularını anlamakta zorluk çekmelerine ve genellikle sadece kendi ihtiyaçlarına odaklanmalarına yol açar ama bunun maalesef hiç farkında olamıyorlar.

Kendi çıkarlarını ön planda tutarlar ve başkalarını kullanarak kendi isteklerini yerine getirmeye çalışırlar. Bu manipülasyon taktikleri arasında başkalarını suçlama, yalan söyleme, duygusal şantaj yapma ve başkalarının güvenini suistimal etme gibi davranışlar var.

Narsistler genellikle sürekli olarak övgü ve takdir beklerler. Kendi yeteneklerini ve başarılarını sürekli olarak vurgulamak isterler.

Tüm bu belirtiler, narsist kişilik bozukluğuna sahip olan insanları tanımak ve anlamak için çok önemli. Ancak unutma ki, narsistlik spektrumunda farklı derecelerde belirtiler gözlenebilir. Yani her narsist aynı derecede narsist değil.

narsist

Narsistlerin Davranışları

Narsistlerin davranışları, genellikle sürekli övgüye ihtiyaç duymalarıyla karakterizedir. Bu kişiler, başkalarının onları övmesine muhtaç hissederler kendi iç dünyalarında.

Kendi egolarını tatmin etmek için sürekli olarak başkalarını kullanırlar ve manipülasyon taktiklerine başvururlar.
Narsistler, başkalarını kullanarak kendi çıkarlarını korurlar ve çok üzücü ama başkalarının zarar görmesini umursamazlar. Hatta bundan bazen keyif bile alabilirler.

Empati Eksikliği

Ne yazık ki seni anlayamayacak. Narsistler, başkalarının duygularını anlamakta zorluk çekerler ve genellikle sadece kendi ihtiyaçlarına odaklıdırlar.

O yüzden sen onun karşısında ağladığında bir acıma veya yumuşama göremezsin onun yüzünde çünkü narsist kendi ile duyguları arasında bağı kesmiştir, senin üzülmen onun anlayabileceği bir şey değildir.

Empati, başkalarının duygularını anlama ve onlara karşı anlayışlı olma yeteneğidir. Empati eksikliği, narsistlerin başkalarını manipüle etmelerine ve kendi ihtiyaçlarını öncelikli tutmalarına yol açar.

Narsistlerin empati eksikliği, ilişkilerinde sorunlara yol açar. Empati olmadan, başkalarının ihtiyaçlarını ve duygusal deneyimlerini anlamak ve onlara destek olmak zorlaşır. Bu nedenle, bir narsistle etkileşimde bulunurken, sınırlarını koru.

Manipülasyon

Senin en hassas noktana tokat atar. Çeşitli manipülasyon taktikleri kullanır. Örneğin, narsistler sık sık başkalarının duygusal zayıflıklarını kullanarak onları etkilerler. Empati eksikliği nedeniyle, başkalarının duygularını anlamak yerine, kendi çıkarlarını korumak için manipülasyon yaparlar.

Bunun yanı sıra narsistler genellikle başkalarının güvenini kazanmak için yalan söyleme ve aldatma gibi taktiklere başvururlar. Manipülasyon taktiklerinin bir diğeri ise suçlama yapmaktır. Narsistler, kendi hatalarını ve sorunlarını başkalarına yüklemek için suçlama yaparlar.

Bu şekilde, sorumluluktan kaçınır ve başkalarını suçlu ilan ederek kendi egolarını korurlar. Maalesef narsistler başkalarının duygusal ve zihinsel sağlığını bozarlar.

Övgü İhtiyacı

Narsistler, sürekli olarak övgü ve takdir beklerler ve başkalarının onları sürekli olarak övmesini arzularlar. Kendi egolarını beslemek için sürekli olarak başkalarından onay ve takdir isterler.

Onlar için önemli olan, başkalarının onları yüceltmesi ve onaylamasıdır. Övgü almak için başkalarını kullanmaktan çekinmezler ve kendilerini yüceltmek için her türlü taktiği kullanırlar.

Kendi Çıkarlarını Ön Planda Tutmak

Sadece kendini önemser. Eğer senden bir çıkarı kalmamışsa seni kolayca hayatından çıkarır. Kendi çıkarlarını ön planda tutmak, narsistlerin en belirgin özelliklerinden biridir.

Narsistler genellikle sadece kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini önemserler ve başkalarının ihtiyaçlarını veya duygularını göz ardı ederler.

Bu nedenle, bir narsistle ilişki içindeysen, kendi ihtiyaçlarını fark etmek ve duygusal sağlığını korumak için dikkatli olman gerekir.

Nasıl Başa Çıkılır?

Önce kendi değerimizi fark edersek narsisti ittirmek kolay olur. Narsistlerle başa çıkmak zor olabilir, ancak sınırlarını belirlemelisin ve bunlara sadık kalmalısın.

Narsistler genellikle başkalarının sınırlarını ihlal etme eğilimindedir ve bu nedenle kendi sınırlarını net bir şekilde belirlemek, sana saygı göstermelerini sağlayabilir. Eğer sana çirkin bir davranışı olursa onu direkt ittir, asla onu ikna etmeye çalışma, çünkü anlayamaz seni.

Sınırlarını belirlerken, ne tür davranışlara izin vermek istediğini ve hangi davranışları kabul etmediğini düşün. Bu sınırları net bir şekilde ifade et ve sınırlarını çiğneyen davranışlara asla izin verme. Ayrıca, narsistlerle başa çıkmak için destek almak önemli, destek alırsan senin için çok daha iyi olacaktır.

Narsistlerle etkileşimde bulunmak streslidir bu nedenle bir terapist veya destek grubu gibi bir destek ağına başvurmak çok iyi olacaktır. Bu şekilde duygusal olarak desteklenirken, narsistlerle başa çıkmak için stratejiler ve yöntemler öğrenebilirsin.

Unutma narsistlerle başa çıkmak zor olsa da kendini korumayı öğrenmek için destek almak harika olur. Kendini önemse, kimse sana kötü davranamaz.

Sınırlarını Belirlemek

Bunun için öncelikle, narsistlerin hangi davranışlarının senin sınırlarını ihlal ettiğini belirlemelisin. Mütemadiyen bir eleştiri seline maruz kalırsın. “Bencilsin.” gibi suçlayıcı cümleleri naristten çok duyarsın.

Sınırlarını belirlemek için kendine şu soruları sorabilirsin:

  • Nasıl bir davranış beni rahatsız ediyor?
  • Nasıl bir davranışı kabul edemem?
  • Hangi durumda sınırlarımı net bir şekilde ifade etmeliyim?

Sınırlarını belirledikten sonra, bunları narsistlerle olan etkileşiminde açık bir şekilde ifade etmelisin. “Benle konuşurken sesini yükseltirsen buradan ayrılacağım.” gibi bir cümle ile sınır çizebilirsin.

Sınırlarını net bir şekilde ifade etmek, narsistlerin seni manipüle etmelerini veya sınırlarını çiğnemelerini engelleyebilir. Bunun için açık ve net bir dil kullanmalı ve kendini ifade etmekten çekinmemelisin.

Ayrıca, sınırlarına sadık kalman da önemli. Narsistler genellikle sınırlarını test etmek veya çiğnemek için farklı taktikler kullanabilirler.

Bu durumda, sınırlarına sadık kalarak kendini korumalı ve narsistin manipülasyonlarına karşı direnmelisin.

Kendinizi Korumak

Kendini korumak, narsistlerin negatif etkilerinden kaçınmanın önemli bir yolu. Narsistler genellikle manipülatif ve duygusal olarak tükenme yaratır. Kendini korumak için “hayır” demeyi öğrenmek, başkalarının senin üzerindeki etkisini sınırlamak önemlidir.

Ayrıca, narsistlerle etkileşimde bulunmaktan kaçınmak da önemlidir. Eğer bir narsistle ilişkin zararlı hale gelirse veya sana zarar veriyorsa, uzaklaşmak en iyi seçenek. Kendini korumak için gerektiğinde ilişkini sonlandırmalısın.

Sıkça Sorulan Sorular

Narsist kişilik bozukluğu nedir?

Narsist kişilik bozukluğu, bireyin aşırı bir kendini beğenmişlik hissiyatıyla karakterize olan bir kişilik bozukluğudur. Narsistler genellikle başkalarını manipüle etme eğilimindedir ve empatiden yoksundurlar.

Narsistlerin belirtileri nelerdir?

Baskın kişilerdir. Ayrıca seni anlayamaz ve sürekli kendini haklı görür. Kendi sana çok kaba davranmasına rağmen senin suçlu olduğunu sana söyler.

Nasıl bir narsistle başa çıkabilirim?

Narsistlerle başa çıkmak zor olabilir, ancak sınırlarını belirlemek, kendini korumak ve destek almak önemlidir. Sınırlarını net bir şekilde belirle. Kendini ve duygusal sağlığını korumak için gerektiğinde uzaklaş.

Empati eksikliği gösteren bir narsistle nasıl başa çıkabilirim?

Başaçıkmak gerekli mi? Sen onu değiştiremeyeceğini anladığında zaten narsistle olan ilişkini sen yönetir hale gelirsin.

Narsistlerle ilişkilerde nelere dikkat etmeliyim?

Daha ilk kötü davranışında bu kişiyi durdur. “Bana bu şekilde davranamazsın.” cümlesini muhakkak kur. Eğer alttan alırsan sana uyguladığı psikolojik şiddeti daha da artıracaktır. Narsistin manipülasyon taktiklerini tanı ve bu taktiklere karşı koymak için hazırlıklı ol. Kendi ihtiyaçlarını ihmal etmemeye özen göster. Kendini ve duygusal sağlığını korumak için gerektiğinde uzaklaş.

social fobi
Call Now Button