Kişi, yaşadığı sorunların çözülmeyeceğini düşündüğü anda intiharı düşünmeye başlar. İntihar, depresyon geçiren kişi için bir çözüm yolu olarak görülebiliyor. Yani amaç intihar değil, amaç intihar ederek sorunlardan kurtulmak. Yaşanılan sorunların çözüleceğini düşünmüyorsak içimizi bir umutsuzluk kaplar. Bu umutsuzluk bizi intihara sürükleyebilir. Fakat psikolojik destek alarak yaşadığı hayatı değiştiren ve intihardan vazgeçen, hayatının iplerini eline alan birçok kişi var. Eğer aklımızdan intihar geçiyorsa muhakkak hemen bir psikologdan randevu almalıyız.

İntihar davranışı çok yaygın bir sorundur. İntihar davranışı her yaştan, inançtan, gelirden, eğitim düzeylerinden gelen insanlarda görülür.

İntihar girişimi: Ölüme neden olma niyetiyle kendini yaralama eylemidir, ölümle sonuçlanmaz. İntihar girişimi yaralanmaya yol açabilir.

İntihar amaçlı olmayan kendine zarar verme davranışı, kişinin yakınlarından “bana yardım edin” talebini ifade ediyor.  Bu eylemler hafife alınmamalıdır.

İntihar eden her altı kişiden biri, davranışlarını açıklamak için çoğu zaman ipuçları veren bir not bırakır.

intihar psikolojisi

Depresyon

Depresyon beklenmedik bir durumda ortaya çıkabilir, yakın zamanda meydana gelen bir kayıp veya başka bir yıkıcı durumla tetiklenebilir veya birçok faktör kombinasyonunun sonucu olabilir. Evlilik ilişkisindeki sorunlar, sonlanmış olan aşk ilişkileri, anne babalarla ya da zorbalıkla çatışmalar ya da kısa sürede sevilen birinin kaybı depresyonlu kişilerde intihar girişimi için tetikleyicilerden bazıları olabilir. Depresyonlu kişilerde de kayda değer derecede kaygı problemleri varsa, intihar riski daha yüksektir.

Bazı rahatsızlıkları olan insanlar da depresyon geliştirebilir ve bu kişiler intihar girişiminde bulunabilirler.

Depresyon, travmatik çocukluk deneyimleri olan, fiziksel ve cinsel istismar yaşayan insanlar için daha tehlikelidir ve intihar girişimi riskini arttırır.

Alkol tüketimi depresif bir tabloyu kötüleştirebilir ve bu da intihar davranışı riskini artırır. Alkol ek olarak kendi kendini kontrol etme yeteneğini de azaltır. İntihar girişiminde bulunanların birçoğu daha önce alkol tüketmişti ve bu insanların ortalama yarısı o anlarda sarhoştu. Özellikle ağır alkol tüketimi, çoğu zaman pişmanlık hissine neden olduğundan, alkol problemi yaşayan kişiler ayık olduklarında bile intihara daha yatkındırlar.

Yalnız yaşamak doğrudan intihar davranışı riskini artırır. Ayrılmış, boşanmış  insanlar intiharın tamamlanma riski daha yüksek olan kişilerdir. Sağlıklı bir eşe sahip olan popülasyondaki intihar, istikrarsız bir partnerleri olan  popülasyondakinden daha azdır.

Her zaman  yapılabilecek bir şeyler vardır. Sadece bunu bazen tek başımıza keşfedemeyebiliriz. Destek alarak çözülemeyeceğini düşündüğümüz sorunlarımızı bile çözebiliriz.

Call Now Button