Yemek Yedikten Sonra Kusma
Bulimia Nedir?
Bulimiya psikolojik bir yeme problemidir. Müthiş bir iştahla yemek yedikten sonra kusmak isteriz çünkü pişmanlık hissederiz. Bulimiamız varsa aşırı yiyecek yiyebilir sonrasında bu kalorilerden sağlıksız bir şekilde kurtulmaya çalışabiliriz.
Kalorilerden kurtulmak ve kilo alımını önlemek için, değişik yöntemler kullanabiliriz. Örneğin, düzenli olarak kusma veya lavmanları aşırı derecede kullanma söz konusudur. Kilolarımızdan kurtulmak için sıkı rejim veya aşırı egzersiz yapabiliriz.
Bulimianız varsa, muhtemelen kilo ve vücut şeklinizle aşırı meşgul olursunuz. Vücudunuz için kendinizi ciddi ve sert bir şekilde yargılayabilirsiniz. Bulimiyayı yönetmek zor olabilir. Çünkü müthiş bir iştahla yemek yemeyi kim durdurmak ister ki? Yemeyi daha doğrusu yemek yeme isteğinizi nasıl yöneteceğinizi psikolog seanslarında öğrenebilirsiniz. Psikolojik destek alarak kendinizi daha iyi hissedersiniz ve daha sıhhatli yeme alışkanlıklarını benimsersiniz.

Bende bulimia var mı yok mu nasıl anlarım?
- Vücudunuzun şekli ve kilosu üzerine çok mu düşünüyorsunuz?
- Kilo alma korkusuyla mı yaşıyorsunuz?
- Bir oturuşta anormal derecede büyük oranda yemek mi yiyorsunuz?
- Yemek yemeyi bırakamayacakmışsınız gibi mi geliyor?
- Kendinizi kusmaya mı zorluyorsunuz?
- Lavman veya müsil mi kullanıyorsunuz?
- Kilo kaybı için bitki çayları, kuru kayısı gibi yiyecekleri çok mu tüketiyorsunuz?

Bulimiya Nedenleri
Buliminin kesin nedeni bilinmemektedir. Sosyal beklentiler yeme problemlerinin gelişiminde rol oynayabilir.
Risk faktörleri
Kadınların bulimiye olma olasılığı,erkeklerden daha fazladır. Bulimia çoğunlukla ergenlikte ya da yetişkinlikte başlar.
Bulimia Riskini Artıran Faktörler
Psikolojik
Depresyon, anksiyete veya madde kullanımı yeme problemleri ile yakından ilişkilidir. Kişinin geçmişinde yaşadığı travmatik bir olay bulimiyayı tetikleyebilir.
Diyet
Diyet yapan kişinin yeme problemi yaşama riski daha yüksektir. Bulimili birçok insan, aşırı yiyecek atakları dışındaki zamanlarda aldıkları kalorileri ciddi oranda kısıtlarlar. Bu kısıtlama aşırı yemeyi tetikler. Aşırı yeme de yemeyi aşırı derecede kısıtlamayı tetikler. Kişi bir anda kendini bu kısır döngünün içinde bulur.
ÖNEMLİ NOT: İnternet sitemdeki tüm yazılar ve videolar bilgilendirme ve farkındalık kazandırma amaçlıdır. Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi gerektiren durumlar için tabiplere başvurunuz.