Kaygı duygusu her zaman vardı bizde ve her zaman var olmaya devam edecek çünkü bizi tehlikelerden koruyan yararlı bir duygu. Ama her şeyin fazlası zarar gerçekten, kaygının fazlası da zararlı ve insanın hayatını olumsuz yönde etkiliyor.
Anksiyete(kaygı) olarak adlandırılan durumlarda en sık yapılan davranış anda kalamayarak geçmiş ve geleceğe gitmeye çalışmamızdır. Endişe(kaygı) kurtulunması gereken bir durum değildir. Kaygı insan olmamızın bir parçası olup ancak yönetilebilen bir duygudur. Kaygı yönetimi dil öğrenmek gibidir. Bisiklet sürmek gibidir.
Kaygı duygusuna geçmeden önce duyguları tanımamız lazım ki duyguları yönetmeyi daha kolay kavrayabilelim. İnsanoğlunun 5 temel duygusu vardır. ÜZÜNTÜ, MUTLULUK, KAYGI, HUZUR, ÖFKE. Bunlar dışında hissediyorum dediğimiz tüm cümlelerimiz aslında birer düşüncedir, yani duygu değildir. Kaybolmuş hissediyorum demek yalnız hissediyorum demek aldatılmış hissediyorum kapana kısılmış hissediyorum değersiz hissediyorum demek bunların hepsi yanlış kullanımdır. Bunların hepsi birer düşüncedir his(duygu) değildir. Değersiz olduğumu düşünüyorum diyebilirim doğru kullanım budur. Değersiz olduğumu düşündüğümde ise üzüntü hissediyorum şeklinde cümle kurmamız uygun olandır. “Başıma kötü bir şey geleceğini hissediyorum” yanlış bir cümledir. Doğrusu ise ”başıma kötü bir şey geleceğini düşünüyorum, böyle düşündüğüm anlarda kaygı hissediyorum” şeklindedir.